Kuchnia

słodko

Ciasto z mascarpone

CIASTO Z MASCARPONE

SKŁADNIKI:

200 g masła lub margaryny
150 g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 jajek
2 1/2 szklanki mąki tortowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka
szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 -2 łyżki wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło miksujemy przez chwilę następnie dodajemy po łyżce serek, cukier, sól, wanilię oraz po jednym jajku. Na koniec miksujemy masę z mlekiem oraz w kilku porcjach dodajemy przesianą mąkę. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 175 C przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i wyciągamy z foremki. Cukier puder przesiewamy i mieszamy z sokiem z cytryny i wodą. Lukier powinien być gęsty i płynny. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation