Kuchnia

Przepisy

Zupa neapolitańska

1 litr bulionu warzywnego
150 gramów serka topionego śmietankowego
1 duży por (biała i kawałek zielonej części)
2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
2 małe marchewki
pęczek zielonej pietruszki
sól, pieprz (optymalnie biały)
6 kromek chleba tostowego
1 kopiasta łyżka masła


Bulion zagotować, wrzucić marchewki starte na dużych oczkach, gotować przez 10 minut.
Serek pokroić w kosteczkę, wrzucić do zupy, podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia serka.
Pora pokroić w talarki, podsmażyć na łyżce masła przez 5 minut, dodać do zupy.



Całość doprawić. Gaz wyłączyć, po paru minutach dodać śmietanę, wymieszać.
Chleb tostowy pokroić w kostkę, usmażyć na złoto na maśle.



Zupę podawać z grzankami i posiekaną zieloną pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation