Kuchnia

ciasta i slodkosci

cappuccino z wkładką kokosową / kładniki:
jajka (8 sztuk)
cukier (1 szklanka + 4 płaskie łyżki)
mąka pszenna (4 czubate łyżki)
kakao (4 dkg /ja daje ok. 3-4 łyżek/ )
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
wiórki kokosowe (200 dkg)
białko z jajka (z 5 sztuk)
cukier (1 szklanka)
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
żółtko z jajka (z 5 sztuk)
cukier waniliowy (op.16 gram)
mąka pszenna (3 łyżki)
budyń (śmietankowy lub waniliowy- 1op. bez cukru)
mleko (2 szklanki)
cukier (3/4 szklanki)
masło (lub margaryna/kasia/ 1 kostka)
kawa (cappuccino waniliowa, zle może być inny smak 3 dkg)

Cappuccino z wkładką kokosową

z reguly nie lubie kokosu, ale poniewaz zawsze sa odstepstwa od reguly ;) to proponuje wam moja ulubiona wersje cappuccino wlasnie z kokosem !!

biszkopt

bialka ubijam na sztywna piane, dodaje cukier, nastepnie zoltka a na koniec przesiewam przez sito make, kakao i proszek do pieczenia (wymieszane razem). Biszkopt pieke ok 30-40 min. w temp. ok 160-180C.

wkladka kokosowa

bialka ubijam, dodaje cukier, wiorki kokosowe i proszek do pieczenia. Pieke w temp.ok 160-180C na zloty kolor (20-30min.)

masa

mleko, cukier, cukier waniliowy, budyn, make i zoltka mieszam razem i gotuje budyn. Odstawiam do ostudzenia. Margaryne ucieram na gladka mase, dodaje stopniowo budyn a na koniac kawe cappuccino.

Biszkopt przekrawam na dwie czesci i...
...ciasto ciemne-krem-wkladka kokosowa-krem-ciasto ciemne...na wierzch co kto lubi, czekolada lub nawet sam cukier puder.

Podana ilosc skladnikow przeznaczona jest na blache ok 30x40cm.

Ja dzis upieklam na okraglej 26cm (zmniejszajac oczywiscie odpowiednio ilosc skladnikow) i gdy patrze to mysle, ze jest to ciekawa wersja tortu ;)

Uzylam kawy o smaku czekoladowym, bo taka akurat mialam pod reka ;)

W czasie przygotowania - odliczam pieczenie.
Ilosc porcji wiadomo-jak sie podzieli ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation