Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Quiche Lorraine (Placek Lotaryński) Just My Delicious

Składniki na spód tarty:

200g mąki żytniej razowej typ 2000
100g masła
1 jajko
ok 2 łyżki wody
szczypta soli
gałka muszkatołowa do smaku

Połącz ze sobą wszystkie składniki. Ciasto na ok 30-60 minut włóż do lodówki. Po upływie tego czasu wyłóż nim natłuszczoną formę. Piecz w 190C przez ok 10 minut.





Tarta Lotaryńśka (Quiche Lorraine)-2

Składniki na wypełnienie tarty:

2 łyżki musztardy Dijon
200 g wędzonego boczku
400 g gęstej, kwaśnej śmietany
4 jajka
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
pieprz czarny do smaku

Pokrojony w kostkę boczek wyłóż pokryty równomierną warstwą musztardy spód tarty. Całość zalej mieszaniną pozostałych składników. Piecz w 180C przez ok 30-40 minut do czasu, aż tarta będzie delikatnie złocista, a jej wypełnienie całkowicie ścięte.

Sugestie: Mąkę żytnią możesz zastąpić pszenną, jeśli chcesz. Użyj dowolnej musztardy; świetnie pasuje również miodowa lub sarepska. Do nadzienia możesz też wmieszać starty ser np. Gruyère, posiekany szczypiorek, szczypior lub ostatecznie trochę pora. Placek podałam z chutney`em gruszkowym.

Wersja light: Wybierz śmietanę z obniżoną zawartością tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation