Kuchnia

Kitchen

kotleciki z ciecierzycy i cukinii

na 7 kotlecików

Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)

1 nieduża cukinia
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ok. 0,4 szkl. surowej)
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
łyżeczka przyprawy meksykańskiej (lub ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, ¼ kolendry i ¼ ostrej papryki)
duża łyżka jogurtu
½ łyżeczki soli lub do smaku
masło i oliwa z oliwek (lub inny tłuszcz)


Sposób
Surową ciecierzycę moczyć co najmniej przez 5 godzin, a najlepiej przez noc. Dokładnie opłukać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok 40 min. do miękkości. Można też dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej na 1 kubek ciecierzycy w trakcie gotowania, żeby ciecierzyca bardziej zmiękła.
Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odrobinę posolić i odstawić, żeby puściła wodę i po 10-15 minutach odcisnąć.
Cebulę obrać i drobno pokroić, czosnek posiekać lub wycisnąć.
Ciecierzycę zmielić z jajkiem i jogurtem blenderem. Dodać czosnek, cebulę, cukinię, przyprawę meksykańską i sól.
Na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła i oliwy smażyć nieduże kotleciki po ok. 6min. z każdej strony. Na kilka ostatnich minut można zwiększyć ogień, żeby się ładnie zarumieniły. Ja smażyłam na 2 partie, na raz weszły mi 4 kotleciki.

Uwagi
Kotleciki można upiec w 200C przez ok 25 min. Cieciorkę miksujemy z samym żółtkiem, a białko ubijamy na sztywną pianę i na końcu łączymy z reszta składników. Masę rozkładamy na 7-8 kotlecików na papierze do pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation