Kuchnia

kolacja

Schab po cygańsku
Składniki:
8 plastrów schabu jak na kotlety
sól
pieprz
3/4 kg marchewki
1/2 kg cebuli
słoik majonezu Winiary (400 ml)
30 dag sera żółtego
Do podania:
pieczone ziemniaczki


Plastry schabowe rozbijam nieco mniej niż na kotlety. Oprószam solą i pieprzem. Marchew obieram i kroję w plasterki, a cebulę w półkrążki. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach.
Do dużego naczynia żaroodpornego przekładam 2/3 marchwi, 2/3 cebuli, rozbity schab, 1/3 marchwi, 1/3 cebuli. Wierzch posypuję równomiernie startym serem i smaruję majonezem. Przykrywam pokrywką lub folią aluminiową. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190*C i piekę 2 godziny. Piekę jeszcze 30 minut bez przykrycia. Podaję na gorąco
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation