Kuchnia

słodkości

Tort na zimno z makiem, mascarpone i bitą śmietaną

Masa makowa:
150 g maku
100 g cukru
25 g miodu
15 g masła

250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30 %
1 opak. żelatyny-fix
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki rumu
50 g orzechów włoskich
1 op biszkoptów podłużnych
100 g migdałów (płatków)

Tortownicę 26 cm wyłożyć biszkoptami i skropić jedną łyżką rumu. Przygotować masę makową. Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu 30 min. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka min aż składniki się połączą. Odstawić do ostygnięcia.
Do miski włożyć serek mascarpone, dodać ostudzoną masę makową, cukier puder, 3 łyżki rumu, posiekane drobno orzechy. Całość zmiksować. Do drugiej miski wlać mocno schłodzoną śmietankę i ubić na sztywno. Do wysokiego naczynia wlać 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej. Wsypać Żelatynę – fix deserową, krótko miksować, przelać do ubitej śmietanki i wymieszać na wolnych obrotach miksera. Dodać do masy serkowo-makowej i miksować na małych obrotach. Na biszkopty wyłożyć masę i wyrównać.
Wierzch udekorować uprażonymi płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation