Kuchnia

Ciasta i ciasteczka wytrawne

eintopf: ciasto z kurczakiem (chicken pie) Jamie Olivera

składniki:
4 piersi kurczaka, pokrojone w paski 1 cm
pęczek dymki
150 g pieczarek
1 czubata łyżka mąki
2 łyżeczki musztardy
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
kawałek masła
oliwa
250-300 ml bulionu z kurczaka
kilka gałązek świeżego tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
arkusz ciasta francuskiego
1 jajko
sól, pieprz

Do rozgrzanej na patelni oliwy dorzućcie trochę masła, wrzućcie kurczaka i smażcie ok. 3 min. W malakserze posiekajcie razem dymkę i pieczarki, dorzućcie je na patelnię. Dodajcie mąkę, wymieszajcie. Dodajcie musztardę i śmietanę, mieszając dolejcie bulion. Dajcie go tyle, żeby sos miał gęstą konsystencję. Dodajcie tymianek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszajcie. Zostawcie na małym ogniu. Oprószcie blat mąką i rozwińcie ciasto francuskie. Ma być nieco większe niż Wasza brytfanka. Ponacinajcie je lekko nożem, tworząc kratkę. Farsz z kurczaka przelejcie do brytfanki, przykryjcie to ciastem, zawijając boki. Posmarujcie wszystko rozbełtanym jajkiem. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na 15 min. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation