Kuchnia

może by coś zjeść...

Klopsiki wołowe z imbirem (bez mąki) z wolnowaru - Cook it Lean
Składniki
1 kg mielonej wołowiny (np pół na pół antrykot i karkówka)
2 łyżeczki suszonego czosnku lub 3 starte ząbki świeżego czosnku
3 łyżeczki startego, suszonego imbiru
2 łyżeczki kozieradki
sól
pieprz
3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
3 żółtka kurze
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 szklanki domowego bulionu
Wskazówki
10 min przygotowania, 4 godz. wolnowarzenia tryb low wolnowaru °C 40 klopsików
Mięso w temperaturze pokojowej dokładnie mieszamy z wszystkimi przyprawami, żółtkami, zieloną cebulką i roztopionym tłuszczem.
Z powstałej masy formujemy klopsiki (można posłużyć się łyżką przy porcjowaniu) i układamy na dnie wolnowaru (można warstwami).
Klopsiki zalewamy gorącym bulionem i ustawiamy wolnowar na 4 godziny w trybie low.
Klopsiki podajemy np z rozgrzewającym bulionem (przepis wkrótce ;)).
Powstały w wolnowarze sos można wykorzystać następująco:
wersja detoksowa – dodać grzyby (np boczniaki) duszone z cebulą, przyprawy (czosnek, imbir) i zmiksować razem na gładki sos
wersja po detoksie – dodać przyprawy i następnie, cały czas mieszając, rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Na koniec posiekaną zieloną cebulkę (dla amatorów wrażeń również posiekane chili) i jeszcze raz wymieszać
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation