Kuchnia

KUCHNIA

Łosoś z sosem koperkowym | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
ŁOSOŚ + MARYNATA
350 g filetu z łososia
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
SOS KOPERKOWY
3/4 szklanki bulionu, rosołu
szczypta kurkumy
3/4 łyżki mąki
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
po szczypcie białego i czarnego pieprzu oraz granulowanego czosnku
1/2 łyżki masła
1/2 pęczka koperku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
DODATKI
ziemniaki np. młode
szparagi (po ok. 6 sztuk na porcję) lub brokuły, fasolka szparagowa (mogą być mrożone)
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

ŁOSOŚ + MARYNATA
Filet łososia przekroić na 2 porcje, położyć na desce skórką do dołu i przeciągając nożem między skórką a mięsem odciąć skórę pozostawiając ją na desce. Filety opłukać i włożyć do głębokiego talerza, doprawić solą, pieprzem, skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny, olejem roślinnym i syropem klonowym lub miodem. Wymieszać, przewrócić na drugą stronę i zostawić do zamarynowania na min. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni C, łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać resztą marynaty i piec przez 15 minut.
SOS KOPERKOWY
Bulion zagotować z kurkumą. W miseczce dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietance, następnie wlewać ją do bulionu ciągle mieszając, zagotować na małym ogniu.
W międzyczasie doprawić solą, białym i czarnym pieprzem oraz czosnkiem w proszku. Gotować przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając.
Dodać masło, sok z cytryny i posiekany koperek, podgrzewać jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Odstawić z ognia.
DODATKI
Szparagi ugotować w wodzie (można w wodzie po ziemniakach) - ok. 3,5 minuty. Fasolkę i brokuły (podzielić na różyczki) gotować przez ok. 8 minut (mrożone ok. 5 minut).
Na talerze położyć upieczonego łososia, obok zielone dodatki, ziemniaczki i polać sosem koperkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation