Kuchnia

*** z domowej spiżarni

Sałatka z buraczków na zimę

Składniki:
» 3kg buraczków,
» 3 średnie cebule,
» 1 szklanka octu,
» 1 szklanka cukru,
» 1 szklanka wody,
» 1 łyżka soli.

1. Buraczki myję i wraz ze skórką wkładam do garnka. Do przygotowania 1 porcji potrzebne jest 3 kg buraczków, które ważymy przed ugotowaniem i obraniem. Buraczki zalewam wodą i wstawiam do gotowania. Buraczki należy gotować do czasu aż zmiękną (ja sprawdzam wbijając widelec). Trudno jest określić czas gotowania, gdyż zależy to głównie od wielkości buraczków - wiadomo, małe ugotują się szybciej.

2. Ugotowane buraczki odstawiam do ostudzenia, następnie obieram je ze skórki
i ścieram na tarce na dużych oczkach (ostatnio używałam do tego blendera - poszło zdecydowanie szybciej :-)). Starte buraczki wrzucam do dużego garnka.

3. Cebulę kroję w cienkie paski.

4. W osobnym garnku przygotowuję zalewę: 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody,
1 szklanka octu, 1 łyżka soli. Czekam, aż zalewa zagotuje się, następnie dorzucam cebulę i gotuję wszystko pod przykryciem przez 10 minut.

5. Po 10 minutach przekładam zalewę do garnka z buraczkami i nastawiam wszystko do gotowania na 1 minutę cały czas mieszając (wszystko musi zostać ze sobą dokładnie wymieszane).

6. Gorące jeszcze buraczki wkładam do skłoików, które poźniej pasteryzuję. Słoiki wkładam do garnka wyłożonego gazetą i zalewam wodą, tak aby nie przykryć przykrywek. Słoiki gotuję przez około 30 minut, a po wyciągnięciu odstawiam denkiem do góry.

Polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation