Kuchnia

Pyszne Torty

Składniki:
miękkie masło do wysmarowania formy
350 g gorzkiej czekolady (ok. 60 proc. zawartości kakao)
6 łyzek stołowych likieru migdałowego,
4 duze jajka (osobno białka i zółtka),
50 g ciastek migdałowych, drobno pokruszonych,
200 g miałkiego cukru,
kakao do posypania,
lekko ubita smietana lub serek mascarpone, do podania.

Wykonanie:
Rozgrzac piekarnik do 180 st. C. Tortownicę o srednicy 20 cm ze zdejmowaną podstawą wysmarować masłem i wyłozyć papierem pergaminowym.
Podzielić czekoladę na kawałki, włozyć do zaroodpornego naczynia i rozpuscić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, wmieszać likier. Gdy będzie gładka – zostawić do ostygnięcia.
W duzej misce ubić zółtka na kremową masę. Do czekoladowej masy dodać pokruszone ciastla, a następnie ubite zółtka.
W innej czystej misce ubic białka na sztywną pianę. Wmiksować do niej cukier, dodając łyzkę po łyzce, az powstanie błyszcząca beza. Łyzką wmieszać ją do masy czekoladowej, nakładając niewielkimi porcjami.
Masę włozyć do tortownicy i lekko wyrównać wierzch. Piec około 35-40 minut, az tort urosnie i będzie lekko chrupiący na wierzchu. Powierzchnia moze będzie popękana, ale w srodku tort powinien pozostać wilgotny. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do ostygnięcia, co najmniej godzinę.
Wystawić tort z piekarnika i orzed wyjęciem go z tortownicy poczekać, az całkowicie ostygnie. Posypać miałkim kakao. Podawać podzielony na kawałkiz dodatkiem lekko ubitej smietany lub serka mascarpone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation