Kuchnia

może by coś zjeść...

Grecka zupa jajeczno-cytrynowa - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Składniki
4 podudzia z kurczaka
2 litry wody
1 duża cebula
2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
1 łyżka soli
4 duże jajka
¼ szklanki soku z cytryny
Wykonanie
Mięso z kurczaka zalej wodą, dodaj sól i pieprz.
Cebulę opal nad ogniem - jeśli masz taką możliwość - i dołóż do garnka z mięsem.
Gotuj rosół przez około godzinę - aż mięso będzie ugotowane.
Po ugotowaniu wyjmij mięso na talerz, cebulę wyrzuć, a rosół przelej przez sito.
Odlej około pół litra rosołu, resztę przelej do garnka i gotuj na małym ogniu.
Jajka roztrzep trzepaczką, aby się lekko spieniły.
Dodaj do jajek powoli sok z cytryny (możesz dać najpierw połowę, a potem ewentualnie resztę do smaku).
Wlej małym strumieniem odlany i lekko przestudzony rosół - pozwoli to zahartować jajka.
Przelej całość do garnka z rosołem i dokładnie wymieszaj.
Podgotuj 5 minut na małym ogniu - ale uważaj aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo z jajek może się zrobić jajecznica 😉
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem (ja dałam również trochę chili), jeśli nie zużyłeś całego soku z cytrynowego przy jajkach, to możesz dodać go teraz do smaku.
Zupę podawaj z ugotowanym makaronem, mięsem z podudzi kurczaka oraz koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation