Kuchnia

pysznosci 2

CIASTO PÓŁKRUCHE

Ciasto półkruche

Ciasto półkruche różni się od ciasta kruchego tym, że zawiera mniej tłuszczu w stosunku do mąki (od 12 do 33%, tj. 12-35 dkg na 1 kg mąki), jest spulchniane za pomocą proszku do pieczenia a ciasto po wyrobieniu chłodzi się tylko 10 minut. Do ciast półkruchych najlepiej używać mąkę luksusową i dodawać mleko lub śmietanę, które dzięki zawartości kwasu mlekowego usuwają z ciasta posmak nadany mu przez proszek do pieczenia. Proszki do pieczenia należy dodawać do ciasta w ilości od 1 do 1,5 dkg na 1 kg mąki. Im mniejsza jest ilość tłuszczu, tym więcej trzeba dodać proszku do pieczenia oraz płynu.

Najlepiej na 1 kg mąki dodać 30 dkg cukru pudru, 30 dkg tłuszczu, 1 dkg proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka i 2 jajka. Przystępując do sporządzania ciasta należy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i drobno posiekać z mąką. W otrzymanej mieszaninie zrobić szerokie wgłębienie, dodać utarte z cukrem jaja, śmietanę i dodatki aromatyczne, zarobić ciasto nożem, zagnieść je kilkoma ruchami dłoni i wynieść do chłodnego miejsca na 10 minut.

http://idealnapanidomu.republika.pl/page7153796824a1a8c8a9b1a4.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation