Kuchnia

makarony, pierogi, kluchy

TAGLIATELLE ZE SZPARAGÓW Z PIETRUSZKOWYM PESTO

Składniki na pesto pietruszkowe:
1 pęczek pietruszki
1/2 szklanki uprażonych pestek dyni
1/2 ząbka czosnku
szczypta soli
4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki płatków drożdżowych, do kupienia tutaj
sól i czarny pieprz

Pozostałe składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
15 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
oliwa z oliwek
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Naszykować miskę z zimną wodą i łyżeczką soli. Każdego szparaga przy pomocy obieraczki zobierkować na cieniutkie, długie wstążeczki, a każdą z nich wrzucać do naszykowanej miski.
Kiedy wszystkie szparagi będą zobierkowane przygotować pesto. Do pojemnika blendera wrzucić niedbale pokrojony pęczek pietruszki wraz z łodyżkami oraz pestkami dyni, czosnkiem i solą. Rozdrobnić na drobną, grudkowatą pastę, a wtedy dodać płatki drożdżowe i stopniowo wlewać oliwę do momentu, aż pesto uzyska właściwą konsystencję.
Szparagi odcedzić z wody i w dużej misce bardzo dokładnie wymieszać z pesto i pomidorkami. Podawać skropione oliwą, oprószone solą oraz pieprzem.
Porady:
Pesto możecie przygotować też w moździerzu, najważniejsze jest, aby najpierw szybko rozdrobnić pietruszkę, a następnie wlać oliwę – nie miksujcie całości zbyt długo, aby pesto nie zrobiło się ciepłe i nie straciło aromatu!
Jeśli wolicie zjeść szparagowe tagliatelle na ciepło, to szparagi wrzućcie na 1 minutę do osolonego wrzątku, zamiast do zimnej wody. Następnie postępujcie zgodnie z przepisem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation