Kuchnia

Zupy

Garus - staropolska zupa owocowa | Blog kulinarny


Garus staropolska zupa owocowa:

1 kg gruszek lub gruszek i jabłek
ok. 0,7 l wody
szczypta szafranu
kawałek kory cynamonu lub cynamon mielony do smaku
1/4 szklanki śmietany
opcjonalnie: cukier do smaku

Przygotowanie:

Owoce myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
Zalewamy owoce wodą (nie za dużo, tak aby przykryć owoce), gotujemy do miękkości ze szczyptą szafranu i kawałkiem kory cynamonu.
Przecieramy owoce przez sitko.
Doprawiamy szczyptą cynamonu (jeśli nie mieliśmy kawałka kory) i w razie potrzeby cukrem.
Zupę podajemy z ugotowanymi i okraszonymi cebulką lub skwarkami ziemniakami lub z dodatkiem na słodko – grillowaną gruszką czy też biszkoptami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation