Kuchnia

Kulinaria

Tort cappuccino

Składniki na biszkopt:
6 jajek
2/3 szkl. cukru
2/3 szkl mąki pszennej tortowej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej


Białka ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier nadal ubijając. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Następnie kolejno dodajemy żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane i wymieszane mąki.
Tortownicę (o średnicy 22 cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut w temp 175-180 stopni. Po upieczeniu wyjąć i z wysokości ok 60 cm upuścić biszkopt w blaszce na podłogę. Wstawić ponownie do wyłączonego piekarnika i pozostawić do wystudzenia z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony przekroić wzdłuż na 3 blaty.


Składniki na poncz:
1 szkl. wrzątku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek wódki
2-3 łyżeczki cukru

Kawę i cukier rozpuścić we wrzątku. Wystudzić. Do przestudzonego dodać wódkę i wymieszać.


Składniki na krem:
600g mocno schłodzonej kremówki 36%
40g cappuccino w proszku waniliowego lub innego ulubionego
3-4 łyżki cukru pudru

ponadto:
płatki migdałów do dekoracji
lub wiórki z białej i mlecznej czekolady


Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder i cappuccino. Schłodzić przez chwilę a następnie 1/4 masy odłożyć do dekoracji.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy i naponczować. Posmarować warstwą kremu i przykryć kolejnym blatem. Również go naponczować i posmarować kremem. Na wierzch dajemy ostatni naponczowany blat. Wierzch i boki dekorujemy pozostałym kremem. Boki obsypujemy płatkami migdałów lub wiórkami białej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation