Kuchnia

wypieki

Sernik "Ambasador"

Składniki :

szklanka = 250 ml

ciasto :

2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
100 g masła
3 łyżki śmietany
3 żółtka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa :

800 g serka homogenizowanego waniliowego
3 żółtka
pół szklanki cukru
100 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 białek



Mąkę, cukier i masło posiekać na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię i włożyć na 1-1,5 godz. do zamrażarki.

Zamrożone ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną zetrzeć na tarce na dno blachy o wymiarach 35x25 cm.

Składniki masy serowej zmiksować* i wylać na przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.1,10 - 1,30 godz.


*jeżeli chcecie, żeby masa była lżejsza, to zmiksujcie wszystkie składniki oprócz białek, a potem delikatnie wmieszajcie ubitą na sztywno pianę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation