Ogród

Ogród

Rozpływające się w ustach grillowane żeberka - Proste Przepisy

Składniki
żeberka - 2 kg, dorodne, z dużą ilością mięsa
gotowanie żeberek:
ziele angielskie - 8 ziaren
liść laurowy - 4 szt
oregano - 2 gałązki
rozmaryn - 2 gałązki
tymianek - 2 gałązki
lubczyk - 1 gałązka
sól - 3 łyżeczki na 1,5 litra wody
marynata:
czosnek - 1 ząbek
ocet winny - 2 łyżki
ocet balsamiczny - 1 łyżka
miód - 2 łyżki
pasta curry - 1,5 łyżeczki (czerwona)
ketchup - 1 łyżka
oliwa - 1 łyżka
sól - do smaku
Sposób przygotowania
Żeberka gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem ziół przez 1,5 godziny.
Ugotowane mięso ostudź, posól. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, pokryj nimi dokładnie mięso. Odstaw na minimum pół godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie ułóż na rozgrzanym grillu i piecz do momentu gdy marynata ładnie się skarmelizuje i stanie lekko chrupiąca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation