Kuchnia

sałatki

Sałatka z cukinii i zielonej fasolki z gorgonzolą i orzechami włoskimi
Sałatka z cukinii i zielonej fasolki

na podstawie przepisu ze strony drizzleanddip.com
na ok. 2 porcje
czas przygotowania: 20 min.

Składniki:

1 mała cukinia
100 g zielonej fasolki, usunięte końce
ok. 80 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola
garść orzechów włoskich, posiekanych
dressing: 3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól i pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę blanszuj przez ok. 3 minuty w gotującej się wodzie. Następnie przełóż ją do zimnej wody i ostudź. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor.
Przygotuj "wstążki" z cukinii odkrawając podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz sos w misce i dobrze wymieszaj.
Porozkładaj warzywa pomiędzy dwa talerze i posyp okruszkami sera oraz kawałkami orzechów włoskich. Polecam ze schłodzonym białym winem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation