Kuchnia

Uwielbiam gotować :)

Burgery i pyszne sosy do burgerów | Kwestia Smaku

1 kg antrykotu wołowego
1 por
1-2 łyżki klarowanego masła (lub oliwy)
listki z kilku gałązek natki pietruszki
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
BUŁECZKI HAMBURGEROWE
sałata
ser żółty
cebula
marynowane lub świeże chili
pomidor
SOS BBQ Z CZEREŚNIAMI

3 dojrzałe pomidory
garść czereśni (bez pestek)
szczypta soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka oliwy extra vergine
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki miodu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu ryżowego (lub winnego)
sól i świeżo zmielony pieprz
CHUTNEY ANANASOWE

500 g świeżego ananasa pokrojonego w kosteczkę (1 ananas)
3 łyżki wody
2 łyżki octu winnego
6 łyżek cukru
2 łyżki soku z limonki
1/2 łyżeczki startej skórki z limonki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta soli


Odciąć zielone liście pora, pozostawić białą i jasnozieloną część. Przekroić wzdłuż na pół i opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić na plasterki. Roztopić masło na patelni, dodać pory, szczyptę soli i mieszając od czasu do czasu zeszklić je przez około 10 minut nie rumieniąc. W połowie smażenia można przykryć patelnię pokrywką aby pory szybciej zmiękły.
Mięso pokroić na kawałki i zmielić z przygotowanym porem, natką pietruszki i czosnkiem. Doprawić suszonym oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrobić ręką i uformować około 20 burgerów. Do miski po mięsie wlać oliwę, brać kolejno w dłonie burgery i smarować je oliwą, odkładać na tackę.
Rozgrzać dobrze dużą patelnię i położyć pierwszą partię burgerów. Smażyć na dużym ogniu przez około 4 minuty, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty. Burgery powinny pozostać soczyste w środku. Zbyt długie smażenie może niepotrzebnie wysuszyć mięso. Czas smażenia powinien być dopasowany do wielkości i grubości kotlecików.
Bułeczki podgrzać (np. na tosterze lub patelni), kroić na połówki i układać dodatki: sałatę, chili, pomidora, cebulę, burgera, ser, pomidorowy sos BBQ z czereśniami lub chutney ananasowe.
SOS POMIDOROWY BBQ Z CZEREŚNIAMI:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić na pół, wyciąć twarde szypułki. Miąższ pokroić w kostkę i umieścić na sitku aby odsączył się z nadmiaru soku. Czereśnie przekroić na połówki i wyjąć pestki. Do rondelka włożyć odsączone pomidory, czereśnie i resztę składników. Gotować przez około 30 minut aż sos zgęstnieje.
CHUTNEY ANANASOWE:

Pokrojony w drobną kosteczkę miąższ ananasa włożyć do rondelka, dodać resztę składników i gotować do czasu aż ananas zmięknie i powstanie gęsty sos z kawałkami owoców.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation