Kuchnia

*** croissanty i ...

Maślane rogaliki z serem oraz konfiturą z brzoskwiń!

Składniki :

rozczyn:

20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
100 ml ciepłego mleka

ciasto:

450 g mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
100 g rozpuszczonego masła

dodatkowo:

konfitura z brzoskwiń firmy Stovit
250 g twarogu w kostce
1 łyżka cukru pudru
16 g cukru waniliowego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko do nasmarowania rogalików

Wykonanie:

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na kilka równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę konfitury (lepiej żeby był dość gęsta) oraz rozrobiony twaróg z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika. Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej tłuszczem foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni. Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawić rogaliki do piekarnika na ok. 20 minut, aż się zrumienią. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation