Kuchnia

Dania ze smakiem

Pieczona w winie łopatka z sosem z suszonymi pomidorami | Kwestia Smaku

4 porcje

1 kg łopatki wieprzowej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 ząbki czosnku, starte
2 łyżki oliwy
150 ml białego wytrawnego wina

Sos

150 ml soków z pieczenia mięsa
150 ml śmietanki 18% do sosów
2 łyżeczki koncentratu pomid.
1 łyżeczka musztardy
kilka suszonych pomidorów
1 łyżka posiekanej natki
szczypta suszonego oregano
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Piekarnik nastawić na 150 st. C. Mięso opłukać w zimnej wodzie i obkroić z nadmiaru tłuszczu. Natrzeć przyprawami oraz startym czosnkiem i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wlać wino, włożyć mięso i piec pod przykryciem 2 godziny.
Do rondelka wlać soki z pieczeni (bez tłuszczu, jeśli zebrał się na górze). Dodać śmietankę, koncentrat, musztardę, posiekane suszone pomidory, natkę i suszone oregano. zagotować mieszając od czasu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, następnie z kilkoma łyżkami sosu. Wlać do rondelka, wymieszać i zagotować.
Mięso pokroić na plastry i polać sosem, posypać natką. Można podawać np. z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Wskazówki

Przepis ten świetnie nadaje się do przygotowania w wolnowarze. Do wolnowaru wlać wino (wystarczy wówczas ok. 100 ml) i doprawione mięso i gotować pod przykryciem przez ok. 5 godzin (ust. High). Po wyjęciu mięsa z wolnowaru można je opcjonalnie zrumienić pod grillem w piekarniku (ok. 4 - 5 min).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation