Muzyka

Muzyka, teledyski, przeboje, wykonawcy

2. Placki jaglane z ciecierzycą

Składniki (porcja na ok. 40 cieniutkich placków):

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
6 sporych łyżek mąki z ciecierzycy;
4 łyżki skrobi ziemniaczanej;
jajko lub 2 łyżki lnu złocistego ugotowanego w 1/2 szklanki wody i zmiksowanego na „klej”;
olej nierafinowany lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (kilka łyżek);
2 łyżki podprażonego sezamu niełuskanego (nie jest niezbędny);
czarnuszka (1–1,5 łyżki);
kmin rzymski (1/2 łyżki lub do smaku);
sól do smaku.

2

Kaszę i mąki zmiksuj z dodatkiem jajka (lub lnianym „klejem”) oraz wody (dozując stopniowo, by osiągnąć konsystencję niezbyt gęstej śmietany), oleju i przypraw (prócz sezamu i czarnuszki). Dodaj ziarenka, wymieszaj i podprażaj na niezbyt gorącej patelni (pierwszą partię placków usmaż na patelni natłuszczonej niewielką ilością oleju, najlepiej rozprowadzonego papierem, kolejne już całkowicie bez tłuszczu). Nalewaj małą ilość masy łyżką na patelnię i kulistymi ruchami rozprowadzaj ją, by osiągnąć cieniutki, okrągły placek. Po ścięciu się górnej warstwy obróć placek na drugą stronę. Układaj placki jeden na drugim, jeżeli chcesz osiągnąć elastyczne placuszki. Jeśli chcesz, by pozostały kruche, wyprażaj je dłużej i rozłóż na talerzach obok siebie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation