Kuchnia

kulinaria

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm):
– 310g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być żytnia, orkiszowa)
– 100g oleju
– 3 jajka
– 3 łyżki ksylitolu/cukru
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– ziarenka z laski wanilii



Dodatkowo:
– 500-900g jabłek
– 3-4 łyżki ksylitolu/cukru
– 1 łyżka cynamonu
– cukier puder/ksylitol w pudrze

Składniki na ciasto dokładnie ze sobą łączymy i dzielimy na trzy części. Wszystkie wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na ósemki, a ósemki na cienkie plasterki. Pokrojone lub starte jabłka umieszczamy na suchej patelni i dusimy z dodatkiem ksylitolu/cukru i cynamonu. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy olejem. Pierwszą częścią wykładamy spód, drugą boki. Na tak przygotowany spód przekładamy przygotowane jabłka. Trzecią część rozwałkowujemy i tniemy nożem na paski, które układamy w kratę na wierzchu ciasta. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub ksylitolem w pudrze.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation