Kuchnia

kuchnia

Sałatka z kaszy, szparagów, młodej botwiny oraz jajka w koszulce z sosem holenderskim
Kolejna zdrowa odsłona kaszy gryczanej. Dziś zapraszam wszystkich miłośników nowalijek oraz zdrowego jedzenia na bloga.
Sałatka bardzo delikatna w smaku, bez ostrych akcentów, polana bardzo prostym sosem holenderskim.
Idealna na drugie śniadanie w pracy.
Składniki:

szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
4 szparagi
garść młodych listków botwinki
jajo
sól, młotkowany pieprz
łyżka octu

Szparagi ugotować na parze - ok. 5 minut.
W rondelku zagotować wodę z łyżką octu, zamieszać aby powstał wir. Jajko wbić do miseczki, a następnie delikatnie wlać je do lekko pyrkającej wody. Gotować ok. 3-4 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Sos holenderski
Składniki:

25g roztopionego masła
1 żółtko
sok z cytryny
sól, pieprz

Żółtko, wraz z solą, pieprzem i sokiem z cytryny ubić na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawać cieniutką stróżką gorące masło.
Na kaszę wyłożyć botwinę, szparagi, jajko. Polać sosem i posypać solą oraz grubo mielonym pieprzem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation