Kuchnia

Przepisy

Trufle mocha przepis - Wszystkie przepisy Polska

Składniki

ilość porcji: 60

300 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
50 g cukru pudru
100 g masła o temperaturze pokojowej
150 ml creme fraiche
2 łyżki likieru kawowego
Polewa
250 g czekolady (o zawartości kakao powyżej 50%), połamanej na kawałki
50 ml mocnego espresso
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 2godz. › Gotowanie: 5min. › +4godz. tężenie › Gotowe w: 6godz.5min.

Czekoladę stopić w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. Kiedy stopi się całkowicie, wmieszać cukier puder i masło.
Zdjąć z ognia i wmieszać creme fraiche oraz likier kawowy. Mieszać trzepaczką przez 1 minutę, a następnie wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Łyżeczką nabierać małe porcje masy i formować w kulki.
Polewa: w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę z dodatkiem espresso. Mieszać, aż masa będzie gładka.
Dużą tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Zanurzać trufle w ciepłej czekoladzie i układać na tacy. Odstawić, aby polewa stężała.
Kiedy polewa stężeje - przełożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation