Kuchnia

wege&wegan

CHAR SIU BAO Z GRZYBAMI -

Składniki:

1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
1 łyżeczka białego pieprzu
2 łyżki oleju sezamowego
6 łyżek miodu (w wersji wegańskiej może być syrop z agawy)
6 posiekanych ząbków czosnku
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu hoisin
350 g mieszanki boczniaków i pieczarek

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła (lub oleju kokosowego)
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka drożdży

Przygotowanie:

Grzyby kroimy dość drobno. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy w misce. Grzyby pozostawiamy do zamarynowania na 2-3 godziny.
Wszystkie składniki ciasta łączymy w misce i łączymy (przy pomocy miksera lub ręcznie). Ugniatamy 5-10 minut, żeby powstało gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by dwukrotnie powiększyło objętość.
Podgrzewamy głęboką patelnię lub wok. Wrzucamy grzyby w marynacie i podsmażamy je, aż większość płynu wyparuje i powstanie lepkie, pachnące nadzienie.
Z ciasta formujemy gruby wałek. Kroimy go na 12 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkowujemy. Każde kółko wypełniamy grzybowym nadzieniem i formujemy okrągłe bułeczki: krawędzie zbieramy i łączymy palcami, by powstał charakterystyczny “dzióbek”.
Bułeczki odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Gotujemy na parze 20-25 minut. Podajemy z sosem hoisin lub gęstym sosem sojowym i orientalną sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation