Kuchnia

Jedzonko

Rolada kanapkowa (rolowana pizza) (składniki wystarczą na przygotowanie 16 porcji):

Składniki na ciasto:

mąka pszenna - 500 g
mleko - 250 ml
cukier - 1 łyżeczka
sól - ½ soli
masło - 80 g
drożdże - 20 g


Składniki na farsz:

wędlina - 100 g
ser żółty - 150 g
papryka - 1 mała sztuka
ogórek kiszony - 1 duża sztuka
pomidorki koktajlowe - 6 sztuk
majonez - 2 łyżki


Przygotowanie:

Mąkę zagniatam z mlekiem, drożdżami, solą, cukrem i rozpuszczonym, wystudzonym masłem (pamiętając że ilość płynu podana w przepisie jest orientacyjna). Następnie masę odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia..
Kiedy ciasto już wyrośnie, rozwałkowuję je na prostokąt o wymiarach około 50 x 30 cm. Następnie rozsmarowuję majonez i nakładam farsz. Pokrojoną w plastry wędlinę, pomidorki, paprykę i ogórki kiszone rozkładam obok siebie w ten sposób, aby zostawić puste miejsce na dłuższym boku ciasta. Na rozłożone składniki ciasta ścieram żółty ser i roluję ciasto. Następnie odstawiam je do wyrośnięcia na około 30 minut.
Gdy ciasto wyrośnie po raz drugi, zawijam je w folię aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation