Kuchnia

Kuchnia

Zapiekane Naleśniki z bananami i sosem rumowym

składniki na 6 porcji
Składniki

CIASTO:
8 dag mąki
2 jajka
łyżka stopionego masła
łyżeczka cukru pudru
szklanka mleka
olej do smażenia
szczypta soli
FARSZ:
6 bananów
10 dag masła
aromat rumowy

Ciasto : wszystkie składniki wymieszać, dodając taką ilość mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę. Smażyć naleśniki na patelni posmarowanej olejem.

Farsz : banany obrać, obsmażyć na maśle na małym ogniu tak, aby nie rumienić masła. Gdy lekko zmiękną, posypać grubo cukrem pudrem i skropić aromatem rumowym. Od czasu do czasu skrapiać wodą, do momentu, aż na wierzchu powstanie karmel.Lekko przestudzone banany owinąć naleśnikiem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Posypać cukrem i ponownie skropić aromatem rumowym. Zapiekać 10 minut w temperaturze 200˚C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation