Kuchnia

Przepisy, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Babeczki z fetą i cukinią
Składniki:

1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól i pieprz
tymianek
2 jajka
0,5 szklanki oliwy z oliwek
0,5 małej cukini
100 g sera feta
1 łyżeczka skórki z cytryny

Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy.
Cukinię myjemy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dodajemy do masy.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą.
Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 30 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation