Kuchnia

przetwory

Ogórki z musztardą

Ogórki w zalewie musztardowej to jedne z moich ulubionych przetworów ogórkowych. Są słodko-kwaśne, lekko musztardowe, chrupiące i nadają się właściwie do wszystkiego, na kanapkę, do obiadu i na grilla. Na grillach mają największe wzięcie :)

Jak na przetwory ogórkowe bardzo szybko się je robi, ja w tym roku przygotuję minimum 50 słoiczków, bo z zeszłego roku nawet śladu nie ma, a pomyśleć że zabierałam się za ich zrobienie przez 2 lata, bo odpychała mnie ta mętna zalewa :)

Składniki
Na ok 1,5 kg ogórków

zalewa:
1 l wody
240 ml octu 10%
1,5 szklanki cukru
2,5 płaskiej łyżki soli do przetworów
5 łyżeczek musztardy sarepskiej
na dno każdego słoika:
3 listki selera
1/4 łyżeczki gorczycy
1 kulka ziela angielskiego
kilka kuleczek pieprzu
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients




Przygotowanie
ogórki w zalewie musztardowej
Do ogórków w musztardzie najbardziej nadają się mniejsze ogórki, które mają mało nasionek w środku, nie są jeszcze tak wodniste jak te przerośnięte. Jeśli macie tylko takie większe z dużymi nasionkami to najlepiej za pomocą łyżki je wydrążyć.

Ogórki myjemy i obieramy ze skórki, mniejsze nacinamy na 4 części, większe drążymy z nasionek i kroimy na 6 części.

Do umytych, wysuszonych słoiczków na dno wkładamy listki selera, ziele angielskie, gorczycę i pieprz w ziarenkach. Pokrojone ogórki wkładamy pionowo do słoiczków, jeśli wystają to je przycinamy.

Zalewa musztardowa

Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól i musztardę, wszystko musimy zagotować.

Garnek w którym będziemy gotować słoiki wypełniamy wodą tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików i stawiamy na palnik, jak zaczną pojawiać się na dnie bąbelki to wstawiamy słoiki, aby kolejne słoiki nie popękały to najlepiej odjąć ok szklanki wrzątku i dolać zimnej wody i wstawić następną partię.

ogórki w musztardzie
Słoiki wypełnione ogórkami zalewamy gorącą zalewą musztardową, natychmiast zamykamy i pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki po wyciągnięciu najlepiej szerzej porozstawiać, aby szybciej ostygły niż ustawione obok siebie.

Jeśli zaprawiacie ogórki w musztardzie w słoikach typu twist, po wyciągnięciu z garnka należy je odwrócić do góry dnem tak długo, aż ostygną. Jeśli używacie słoików typu weck, po wyciągnięciu nie należy ich odwracać do góry dnem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation