Kuchnia

DOBRE DESERY

Torcik kawowy Dukana

Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 8 łyżeczek słodzika w proszku
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 łyżeczek maki kukurydzianej
- aromat waniliowy lub śmietankowy

Składniki na krem:
- 1 opakowanie 400 gram dużego jogurtu naturalnego
- pół łyżki kawy rozpuszczalnej
- żelatyna porcja na pół litra wody rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
- armat rumowy lub pomarańczowy
- 2 łyżeczki słodzika w proszku

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt. Ubić na sztywno białka z solą, dodać słodzik i żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu aromat. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni w małej tortownicy o średnicy 20 cm. Uwaga, trzeba go pilnować, aby się nie przypalił.

2. Krem. Ubić mikserem jogurt naturalny ze słodzikiem, kawą, aromatem. Dolać żelatynę ciągle mieszając.

Przekroić na pół biszkopt, z tekturki przygotować rant, który ciasno obejmując biszkopt. Dolną warstwę biszkopta nasączyć rozpuszczoną kawą lub herbatą, dodać krem i włożyć do lodówki. Po kilku minutach wyjąć i położyć drugą cześć biszkoptu, którą należy również kawą lub herbatą i dodać krem. Włożyć do lodówki, aż całość zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation