Książka

Ciasta

Sernik bananowy z toffi

Składniki:

Spód:

250 g pełnoziarnistych herbatników,
75 g masła o temperaturze pokojowej

Sernik:

4 przejrzałe banany średniej wielkości,
60 ml soku z cytryny,
700 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej (użyłam Piątnicy),
6 jajek,
150 g jasnego cukru trzcinowego (dałam pół na pół muscavado i zwykłego cukru pudru)

Sos toffi:

100 g masła o temperaturze pokojowej,
125 ml golden syrupu,
75 g jasnego cukru trzcinowego

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC.

Tortownicę (spód i boki) owinąć podwójną warstwą folii spożywczej a następnie podwójną warstwą folii aluminiowej (dałam tylko aluminiową).

Zmiksować herbatniki z miękkim masłem. Dno tortownicy i ewentualnie boki wylepić okruchami. Wstawić do lodówki.

Banany rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny - odstawić.

Serek, jajka i cukier zmiksować mikserem. Dodać banany i miksować aż uzyskania gładkiej masy. Wylać na herbatniki. Tortownicę ustawić w większej formie, do której wlać wodę (do połowy wysokości tortownicy). Wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 10 minut - środek sernika powinien być ścięty z wierzchu lecz lekko drżeć przy poruszaniu.

Upieczony sernik ostudzić na metalowej kratce. Zdjąć folię aluminiową, pozostawić sernik na kratce do ostygnięcia. Wstawić na noc do lodówki.

Sos: na małym ogniu podgrzać w rondlu masło z syropem i cukrem, aż całość zacznie bulgotać, potem gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Ostudzić. Połową przyozdobić sernik (robiąc ładne wzorki). Resztę podać w dzbanuszku. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation