Kuchnia

Słodkości

*** BEZ PIECZENIA ***

Ciasto czekoladowe z karmelem (bez pieczenia) - I Love Bake

SKŁADNIKI NA CIASTO:

2 paczki krakersów, solonych
2 paczki herbatników, kakaowych
1 puszka kajmaku ok. 500 g
100 g orzeszków ziemnych, zmielonych
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

800 ml mleka
2 budynie czekoladowe (40g), proszek
4 łyżki cukru
250 g masła, temp. pokojowa
2 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
2 łyżki masła orzechowego (niesolone)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

90 ml śmietanki kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady
Krakersy układamy w blaszce o wym. 24×24 cm. Rozprowadzamy na nich równomiernie podgrzany wcześniej kajmak. Przykrywamy drugą warstwą krakersów. 400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym leku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Cały czas mieszając wlewamy do gorącego mleka. Podgrzewamy, aż masa będzie dosyć mocno gęsta. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło przez chwilę ucieramy, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec miksujemy z kremem czekoladowym oraz masłem orzechowym. Na krakersy wykładamy krem czekoladowy i przykrywamy herbatnikami (można je lekko nasączyć np. likierem lub mocną herbatą). Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie wrzucamy kawałki połamanej czekolady i zostawiamy na 2-3 min. Mieszamy i polewamy równomiernie herbatniki. Przykrywamy zmielonymi orzechami. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation