DIY - zrób to sam

hobby

Orzeszki
Porcja na ok 30 orzechów

Składniki:
ciasto
4 szklanki mąki
1 kostka masła
1 łyżeczka sody
1 szklanka śmietany 18%
1 cukier wanilinowy
olej do sparowania formy

masa
1 kostka masła
3/4 szklanki mleka
250 g mleka w proszku
1 ewentualnie 1,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Wyłożyć i ostudzić.

masa
W garnku rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, mieszaj aż wszystko się rozpuści. Dodaj kakao i używając miksera wszystko połącz na gładką masę powoli dodając mleko w proszku. Masę delikatnie ostudź i nadziewaj nią połówki orzechów, które następnie sklej po dwa razem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation