Kuchnia

Przepisy

Zupa brokułowo-groszkowa | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 PORCJE
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 brokuł
1 litr bulionu lub rosołu
450 g mrożonego groszku
100 g sera gorgonzola
1/2 szklanki mleka (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE

W garnku na maśle i oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać różyczki odcięte z brokuła i chwilę razem podsmażać.
Zalać gorącym bulionem i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut, aż brokuł będzie al dente. Groszek wysypać na sitko i przelać gorącą wodą (może być z kranu). Wsypać do garnka z zupą i ponownie zagotować. Gotować przez 2 minuty od czasu zagotowania.
Zupę od razu zmiksować z dodatkiem sera gorgonzola. Gładką konsystencję zupy najlepiej uzyskać w blenderze stojącym (kielichowym). Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać mleko. Zupę podawać doprawioną pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation