Kuchnia

ciasta

Łatwe ciasto ze śliwkami

Składniki ( na blaszkę ok. 23 x 28 cm) :

- 3 szklanki mąki
- 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki stopionego, ostudzonego masła
- 1 1/3 szklanki cukru ( lub szklanka, gdy chcemy nieco mniej słodyczy)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
- kilkanaście śliwek lub innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, jagody itp.)

Piekarnik ustawić na 160 st. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i wymieszać dobrze łyżką. Owoce ułożyć na wierzchu ciasta, skórką do dołu, niezbyt ściśle, zostawiając nieco wolnych przestrzeni, by ciasto mogło ładnie wyrosnąć. Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. godzinę.


Wersja z cynamonową kruszonką:

• 50 g mąki pszennej
• 100 g cukru
• 50 g masła
• 1,5 łyżeczki cynamonu
Za pomocą widelca wymieszać cukier z mąką, masłem i cynamonem. Posypać po wierzchu śliwki. Piec ok. godz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation