Kuchnia

Zupy

Gęsty, aromatyczny krem z dyni, dojrzewających w słońcu pomarańczy, marchwi, z dodatkiem wyrazistego kardamonu oraz chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej jesiennej zupy.


Składniki:

1kg dyni piżmowej
3 pomarańcze
2 marchewki
2 cebule
1l bulionu drobiowego
3 łyżki masła
2 łyżeczki mielonego kardamonu
50g pestek dyni
1 łyżka kremu balsamicznego
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Dynię obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę.

2. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę a cebulę obrać i drobno posiekać.

3. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować tak aby pozbyć się błonek.

4. Na rozgrzanym maśle podsmażyć marchew, dodać cebulę i po kilku minutach smażenia dodać miąższ z dyni i pomarańczy pokrojony w kostkę. Całość zalać bulionem drobiowym, dodać kardamon i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.

5. Krem z dyni i pomarańczy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i polany kremem balsamicznym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation