Kuchnia

Małe co nie co!

Racuchy z jabłkiem
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 10 minut
Danie gotowe w: 90 minut
Kalorie: 205 kcal/ 100 g
Liczba porcji: 10 lub więcej

Główne składniki
40 g drożdży
2 duże jabłka
1,5 szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki pszennej
olej roślinny
sól
cukier
cukier puder

Sposób przygotowania:
Drożdże przełóż do szklanki lub kubka, dolej 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukry i dwie łyżeczki mąki. Po dokładnym wymieszaniu odstaw na 10 minut, aż drożdże urosną

Przesianą mąką przesyp do dużej miski, dodaj szczyptę soli

Zrób wgłębienie w przygotowanej mące i wlej do niego drożdże razem z resztą ciepłego mleka. Powoli zagniataj mąkę do środka, aż wszystkie składniki zaczną się łączyć

Mieszaj lub wyrabiaj rękami ciasto, wtłaczając do niego powietrze, do uzyskania gładkiej, dosyć rzadkiej masy, z pęcherzykami powietrza

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę, aby wyrosło

Obrane i umyte jabłka pokrój na piórka, następnie wymieszaj z gotową masą

Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki uformuj placuszki. Smaż przez ok. 3 minuty na średnim ogniu z każdej strony

Gotowe racuchy drożdżowe z jabłkami odłóż na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczy. Podawaj posypane cukrem pudrem

Tak przygotowane racuchy drożdżowe powinny mieć chrupiącą skórkę oraz delikatny środek. Doskonale smakują zaraz po zdjęciu z patelni, a także na zimno, bez innych dodatków, z dżemem, słodką śmietanką, do kawy, herbaty lub kakao. Jeśli zamrozisz część racuchów, najlepiej odgrzać je w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation