Kuchnia

kuchnia

Falafel | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 PORCJE
400 g suchej ciecierzycy
2 i 1/2 łyżeczki soli
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody
1 pęczek natki pietruszki
ok. 500 ml oleju do smażenia np. słonecznikowego
PRZYPRAWY
3 łyżki gotowej mieszanki przypraw do falafeli lub:
po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu
po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrow ponad poziom ciecierzycy). Namoczyć przez noc.
Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w malakserze. Miksować aż ciecierzyca zacznie się lepić, kleić. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy.
Formować małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) lub placuszki i odkładać na talerz. Rozgrzać olej do ok. 160 stopni C, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony, w połowie smażenia przewrócić na drugą stronię.
Podawać np. w chlebkach PITA z sosem tahini, warzywami lub piklami, sałatą lodową.
PROPOZYCJA PODANIA

PITA / sos tahini / warzywa / sałata lodowa / ogórki kiszone lub konserwowe / papryczki jalapeño

Sos tahihi - to mieszanka pasty sezamowej TAHINI, naturalnego jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny. Można skrapiać nim sałatki lub podawać do pieczonego kalafiora.
2 łyżki pasty sezamowej TAHINI
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
250 ml jogurtu naturalnego
sól, kmin rzymski, ostra papryka, kozieradka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki + oliwa
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze lub melakserze, zaczynając od zmiksowania tahini z czosnkiem i sokiem z cytryny, później dodając jogurt. Można też wymieszać składniki łyżką. Przełożyć do miseczki, posypać natką i skropić oliwą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation