Kuchnia

ciasta

CHATKA BABY JAGI (CHATKA PUCHATKA)

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

750 g twarogu półtłustego, zmielonego
250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao, czubata
1/2 łyżeczki ekstraktu lub ziarenek laski wanilii
SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ:

50 g masła lub margaryny
2 1/2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki gorącej wody
DODATKOWO:

36 szt. herbatników maślanych (użyłam pełnoziarnistych)
Składniki na masę serowa powinny być w temp. pokojowej.
Masło miksujemy przez chwilę. Dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce twaróg i cały czas miksujemy. Masę dzielimy na dwie części (masy białej powinno być troszkę więcej). Do masy białej dodajemy wanilię. Do mniejszej części serowej dodajemy przesiane kakao.
Folię aluminiową rozkładamy i wzdłuż układamy herbatniki jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć. Herbatniki układamy szerszą częścią obok siebie (środkowy pas herbatników możesz ułożyć wzdłuż węższej strony). Na herbatniki wykładamy ciemną część, zostawiając około 3-4 łyżek. Układamy kolejne warstwy herbatników w identycznym ułożeniu. Wykładamy biała masę. Na środku za pomocą łyżeczki lub worka cukierniczego zakończonego szeroką tylką robimy pasek z masy ciemnej. Bierzemy jeden bok folii aluminiowej i drugi, składamy ciasto w trójkąt lekko dociskając. Ciasto dokładnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło przekładamy do garnuszka razem z przesianym kakao i cukrem pudrem. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia. Zdejmujemy z ognia i wlewamy cały czas mieszając żelatynę. Polewę zostawiamy do lekkiego stężenia i następnie polewamy ciasto. Zostawiamy, aż polewa stężeje i dopiero wtedy kroimy. Cały proces przygotowania ciasta znajdziesz na końcu tego wpisu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation