Kuchnia

Fit i wege

Krem z kalafiora i pieczonego czosnku

Składniki na 5 - 6 porcji:

1 kalafior
½ główki czosnku
olej
sól

1 łyżka oliwy
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody

2 – 2 ½ szklanki mleka roślinnego
1 łyżka płatków drożdżowych, do kupienia tutaj
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kalafiora podzielić na różyczki, łodygę pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie natrzeć olejem. Tak przygotowanego przełożyć na blachę, dorzucić ząbki czosnku i piec przez 18 – 20 minut.
Po upływie tego czasu wyjąć blachę. Czosnek wyjąć z łupin, łupiny wyrzuć.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać upieczonego kalafiora wraz z czosnkiem, podsmażać przez 2 – 3 minuty, po czym wlać gorący bulion. Gotować przez 5 minut.
Następnie zblendować na bardzo gęsty krem, po czym dodać płatki drożdżowe i stopniowo wlewając mleko wciąż blendować. Na koniec doprawić do smaku gałką, pieprzem oraz solą. Podawać z oliwą i migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation