Kuchnia

sałatki

Sałatka z jajkiem i fetą - Przepis
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/salatka_z_jajkiem_feta/przepis.html

Składniki
2 porcje
2 jajka
100 g sera feta
1/4 sałaty lodowej
garść roszponki
4 rzodkiewki
1/4 ogórka szklarniowego
opcjonalnie: zielona papryczka chili
opcjonalnie: rzeżucha lub kiełki brokuła
szczypiorek
sól i pieprz
Sos
2 łyżki musztardy miodowej
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka sera feta
Dodaj notatkę
Przygotowanie
Ugotować jajka: włożyć do ciepłej wody, zagotować i od tego momentu liczyć 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skorupek.
Sałatę i roszponkę opłukać i osuszyć, włożyć do salaterki. Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki i obranego ogórka oraz plasterki chili. Doprawić solą i pieprzem (jeśli sałatka ma postać na stole, wówczas doprawiamy dopiero przed podaniem), delikatnie przemieszać.
Dodać pokrojone jajka (na grube plasterki lub na połówki) oraz pokrojoną w kosteczki fetę.
Przygotować sos: w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu (aby feta dobrze rozprowadziła się w sosie i nie było grudek, można najpierw rozetrzeć ją łyżką z miodem, później z resztą składników).
Polać sosem, posypać szczypiorkiem i rzeżuchą i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation