Kuchnia

Ciasta

CIASTO MAKOWE
5 białek
2 żółtka (3 żółtka odkładamy do kremu)
3/4 szkl mąki pszennej
0,5 szkl suchego maku
8 łyżek oleju
8 łyżek wody
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM


1 litr mleka
3 żółtka
2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
1 cukier waniliowy
2 łyżki maki pszennej
3/4 szkl cukru
250g masła lub margaryny
DODATKOWO
500g malin
1 galaretka malinowa
pół łyżki żelatyny
1 i 3/4 szklanki wrzątku


Blaszkę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miskujemy chwilę, następnie dodajemy 2 żółtka-miksujemy.
Dodajemy mak, olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy chwilę na najniższych obrotach do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.
Studzimy i kroimy na dwa spody.
KREM


Z 1 litra mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy.
Do szklanki mleka dodajemy 2 budynie, cukier, 3 żółtka, cukier waniliowy i mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę.
Wylewamy ją na gotujace się mleko i mieszamy do zgęstnienia.
Studzimy.
Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
I krem gotowy.
Kremem przekładamy spody biszkoptowe czyli spód-krem-spód i krem.
WARSTWA MALINOWA
Do miski dajemy galaretkę, żelatynę i wrzątek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy maliny, gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto.
Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
I gotowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation