Kuchnia

żarełko

Sałatka śledziowo - buraczana


4 płaty śledziowe a’la matias (ok. 200g)
1 awokado
kilka łyżek groszku konserwowego
4 ogórki konserwowe
1 cebula
2 jajka ugotowane na twardo
1 jabłko
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
natka pietruszki – do przybrania
buraczki tarte z jabłuszkiem JAMAR

Śledzie moczymy 2-3 godziny w mleku. Odcedzamy, osuszamy je ręcznikiem papierowym, po czym kroimy na mniejsze części.

Ogórki kroimy w drobną kostkę. Jabłko, obrane ze skórki i pozbawione gniazda nasiennego, również kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Ugotowane jajka obieramy, kroimy w kostkę. Awokado, po przekrojeniu na pół i usunięciu pestki, nacinamy w kostkę i wydrążamy miąższ łyżeczką.

W misce mieszamy pokrojone wcześniej składniki. Dodajemy osączony z zalewy groszek. Mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Na półmisku naprzemiennie układamy warstwę śledziową i buraczki tarte JAMAR. Ozdabiamy natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation