DIY - zrób to sam

DIY

Łabędzi puch

Wymiary formy: 25x40 cm

Składniki:

biszkopt:
10 jajek
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

masa:
2 bułki kajzerki
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych
200 g masła

posypka kokosowa:
100 g wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1/2 szklanki cukru

poncz do nasączania:
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1/2 szklanki przegotowanej wody
dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki (460 g)

Przygotowanie:

Kajzerki moczymy w dwóch szklankach mleka. Bułki rozgniatamy widelcem, wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy. 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy masę kokosowo - bułkową, gotujemy około 5 min. oraz odstawiamy do wystygnięcia (co jakiś czas masę mieszamy). Masło w temp. pokojowej miksujemy na puch i partiami łyżką dodajemy budyń kokosowo - bułkowy. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt.
Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Następnie wrzucamy po jednym żółtku oraz stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Blaty biszkoptowe nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Pierwszy blat smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 masy.

Przykrywamy drugim blatem i smarujemy pozostałą masą. W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła z cukrem i wiórkami kokosowymi. Ostygniętą posypką kokosową posypujemy ciasto i lekko dociskamy do masy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation