Kuchnia

kuchnia

Przy Piecu: Mazurek Wedla
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru pudru
- 3 łyżki Kakao E.Wedel
- dużą szczyptę proszku do pieczenia
- 150g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki słodkiej śmietany
Róże z kremu:
- 2ooml śmietany kremówki
- 50g roztopionej gorzkiej czekolady E.Wedel
- 1 łyżkę cukru pudru
Nadzienie:
- 3 tabliczki mlecznej czekolady Toffi E.Wedel*
- wiórki z gorzkiej czekolady E.Wedel

Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy masło, żółtka i śmietanę i zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Dobrze schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy w kształt jajka. Z pozostałego ciasta robimy niewielkie kulki i układamy je wzdłuż brzegu naszego jajka kulki lekko spłaszczamy po bokach a spód nakłuwamy kilka razy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 15-20 minut. Wyjmujemy upieczone ciasto ale piekarnika jeszcze nie wyłączamy zmniejszamy temperaturę do 150st.C. Na upieczony spód układamy w dowolny sposób kostki mlecznej czekolady Toffi i wstawiamy całość na około 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika żeby czekolada się lekko roztopiła. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy żeby ostygło.
Krem:
Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i roztopioną gorzką czekoladę. Przekładamy go do rękawa cukierniczego z założoną końcówką do robienia różyczek.
Ciasto dekorujemy wiórkami z gorzkiej czekolady i różyczkami z kremu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation