Ogród

PYSZNIE

Tarty ze szparagami i pomidorami

Składniki:

ciasto francuskie (ja użyłam mrożonego, Frosty w kawałkach)
4 szparagi na jedną porcję ciasta
pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
5 łyżek śmietany 18%
1 jajko
sól, pieprz, chili
żółtko do posmarowania boków tarty


Ciasto francuskie nacinamy robiąc ramkę- uważajcie, żeby nie przekroić ciasta całkowicie.
Szparagi zalewamy na kilka chwil wrzątkiem, następnie zalewamy zimną wodą.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub w plasterki.
Śmietanę mieszamy razem z jajkiem, dodajemy przyprawy.
Ciasto francuskie smarujemy śmietaną, na wierzchu układamy szparagi oraz pomidorki. Boki tarty smarujemy rozbełtanym żółtkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20 minut- do zrumienienia się brzegów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation