Kuchnia

kuchnia

Ciasto Princessa Zebra
Ciasto nie wymaga pieczenia, ale musi przez noc poleżeć w lodówce, aby herbatniki zmiękły pod wpływem masy.

Ciasto princessa zebra na pewno będzie smakowało dzieciom, ale nie tylko. Ciasto jest lekkie z dużą ilością kremu, słodziutkie z przełamaniem jagodami. Warstwy ciasta fajnie wyglądają po przekrojeniu i przypominają znany batonik princessa.



Do kremu możesz dodać równiej troszeczkę likieru kokosowego w wersji ciasta dla dorosłych.

Polecam dla osób, które szukają szybkiego przepisu na deser i zarazem uwielbiają słodkie ciasta.
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
600 ml śmietanki kremówki 30%
350 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
100 g białej czekolady
100 g wiórków kokosowych
DODATKOWO:

1 duże opakowanie herbatników kakaowych
słoiczek dżemu jagodowego
Czekoladę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz dodajemy czekoladę, chwilę miksujemy.
Herbatniki układamy na dnie blaszki (24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Smarujemy dżemem, aby powstała cienka warstwa na herbatnikach. Wykładamy 1/3 kremu i oprószamy workami. Ponownie herbatniki, dżem, krem, wiórki. Ostatni raz powtarzamy składniki. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc. Kroimy tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation